Начин на приготвяне
Патешкото бонфиле е чудесно месо, подходящо за приготвяне на вкусни мезета и ястия.
Готви се много по-лесно и бързо от известното патешко магре и може да се маринова, както ще постъпим и тук в тази рецепта.
За марината смесете портокаловия сок и малко от настърганата кора на цитруса със зехтин, соевия сос, черен пипер, розмарин и щипка чесън на прах.
Почистете бонфиленцата от тлъстинки и ципи, измийте и ги подсушете.
Сложете в купа с маринатата и хубаво оваляйте в нея парчетата месо.
Завийте със стреч фолио и приберете в хладилник за една нощ.
Маринованото патешко извадете от купата и подредете върху пласт кухненска хартия, за да поеме по- голяма част от влагата (месцето си е поело каквото му е нужно, но ако желаете, поръсете с още черен пипер и розмарин)
Запечете бонфилетата на силно нагрят котлон в тиган намазнен със лек зехтин или олио. Достатъчно е да хванат приятен загар от двете страни, без да изгарят много, за да не стане месото сухо.
Готовите късове патешко са готови за сервиране, просто полети с хубав зехтин и поръсени със едра люспеста сол от типа Малдон. По този начин са идеални за мезе към червено вино.
Също така могат да се акомпанират с гарнитури от зеленчуци, салати и сосове и да се превърнат в основно ястие.
Ако предпочетете варианта за основно ястие, по желание може да използвате маринатата за направа на чудесен сос към патешкото, стига да е достатъчно количество и да няма примеси на кръв в нея.
За целта редуцирайте течността или я сгъстете с малко нишесте. Вариант е и да я добавите към запържен лук и да пасирате и доовкусите с още соев сос, малко мед или портокалово сладко.
Добър апетит с тези мариновани патешки бонфиленца на тиган!