Начин на приготвяне
Брашното, захарта, какаото, солта, бакпулвера и содата се смесват и се разбъркват много добре.
Добавя се прясното мляко смесено с 1 с.л. оцет или лимонов сок.
Добавя се кафето. На вкус не се усеща след това, но е много важно да се добави.
Слага се разтопеното масло, като то не трябва да бъде горещо, плюс ванилията.
Накрая се добавят яйцата и всичко се разбърква добре до получаването на хомогенна смес, без да използвате миксер. Сместа ще е малко по-течна от тази за кекс.
Готовата смес се изсипва във форма за торта с диаметър 24-26 см, покрита с хартия за печене.
Блатовете за торта се пекат на предварително загрята фурна но 200°C за около 45 мин.
Проверявайте блата с клечка - ако излиза суха, значи е готов. Оставете го да изстине много добре и след това го разрежете на три части.
Тортата на снимката е направена с готов крем и е полята с шоколад.
Сочният блат за торта с какао и кафе стават много сочни и няма да имат нужда от напояване (освен ако не обичане много сиропирани торти).