Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Тортена форма с ринг около 22 -24 см покрита с хартия или плоска тава покрита с хартия.
Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разпенват с миксер до хубава пяна, добавят се 2 с. л. захар и се разбива на висока скорост на миксера до стегнати върхове.
Жълтъците се разбиват с миксер с 3 с. л. захар до побеляване, за около 7-8 мин, за да увеличат двойно обема си.
Разбитите белтъци се прибавят лъжица по лъжица към жълтъците, разбърква се внимателно, като се редуват с лъжици брашно. Нежно се разбърква с шпатула отдолу към върха.
Изсипва се в тортена форма, ако се приготвя торта в кръг, и след охлаждане може да се раздели на два или три блата, или в плоска тава, ако се приготвя тортено руло, което след това с помощта на хартията се навива на руло и следва пълнеж.
Блатът за торта се пече на 170-180 градуса за около 10-15 мин. до хубав златист равномерен цвят.
Това е обикновен пандишпан, който се ползва за основа на много торти.
Обикновеният блат за торта е готов.
Коментари