Пържен пащърнак

11/04/2021
"Сигурни сме, че ще бъдете много приятно изненадани от вкуса на този пържен пащърнак"
Приготвяне15 мин.
Готвене8 мин.
Общо23 мин.
Порции2
Сготви+1 точка
14 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо326
  • Преглеждания за месеца79
  • Преглеждания за седмицата40
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена14

Необходими Съставки

  • пащърнак - 2 бр. корени
  • чесън - 2 скилидки
  • кайенски пипер - 1 - 2 люти сушени чушлета
  • мащерка - 1 клонка, прясна или сушена
  • сол - 1 щипка
  • олио - за пържене
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелете корените от пащърнак и с мандолина ги нарежете на фини кръгчета или ивици.

Посолете и оставете леко да омекнат.

Загрейте повече олио в тиган на умерен огън.

Обелете и сложете в мазнината скилидките чесън - цели, но леко смачкани или цепнати.

Добавете и лютото чушле и клонката мащерка.

Когато чесънът, започне да добива загар и е омекнал, извадете всичко от мазнината. Тя се е ароматизирала и е готова да бъде използвана за изпържването на пащърнака и превръщането му в зеленчуков чипс.

Сложете на тънък пласт фините парченца от кореноплодния зеленчук (ако трябва ги пържете на два три пъти, в зависимост колко ви е голям тигана)

Когато станат златисти, изваждайте върху кухненска хартия, за да се отцедят от олиото.

Изчакайте да изстинат, преди да поднесете.

Гарнирайте пържения пащърнак с мащерката, чесъна и лютото чушле, както и по желание с любим млечен сос.

Освен за мезе за бира, може да го използвате и за гарнитура към риба и всякакви меса, както и да поръсите с него различни кремсупи. Особено добър ефект ще има, ако е добре препържен (не изгорял, разбира се), защото става хрупкав като чипс.

Самата мазнинка от пърженето не изхвърляйте - тя я ароматна и чудесна за използване към всякакви супи и бульони или други ястия. Тъй като не е пържено в нея на силен огън, олиото не е прегоряло, а е годно за повторна употреба.

Изключително вкусен е пърженият пащърнак и аз съм сигурна, че ще ви изненада приятно.

Добър апетит!

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар