Начин на приготвяне
Разделяме белтъците от жълтъците. В купа разбъркваме маслото с 200 г от захарта, ваниловата захар и солта, докато стане пенливо.
След това постепенно добавете жълтъците. Всичко се разбива отново добре.
Смесваме брашното с бакпулвера и пресяваме. Добавяме маслената смес и разбъркваме с лъжица.
След това прибавяме смлените лешници и млякото, които също разбъркваме с лъжица.
Разбиваме белтъците с щипка сол и останалата захар до твърдост, след което ги прибавяме към останалата смес и внимателно разбъркваме.
Изсипваме във форма за кекс и печем в предварително загрята на 180 °C фурна за около 50 минути.
Когато е готов домашният кекс, изваждаме от фурната и оставяме да се охлади във формата за 15 минути, след което обръщаме върху решетка и оставяме да се охлади напълно.
Поръсваме с пудра захар лимецов кекс с лешници.