Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Други Десерти»Сутляш»Сутляш на фурна по стара турска рецепта

Сутляш на фурна по стара турска рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Сутляш на фурна по стара турска рецепта
Снимка: Мария Божилова
2 / 5
04/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Ароматът на канела от сутляша няма как да се сбърка никога"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1 л.
  • ориз - 1/2 ч.ч.
  • захар - 3/4 ч.ч.
  • царевично нишесте - 1 с.л.
  • жълтъци - 2 бр.
  • ванилова есенция - 1 с.л. домашна
  • канела
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се слага в чаша вода 250 мл без да се измива. Вари се докато водата изври.

Изсипва се в млековарка или съд, който е на водна пара. Прибавя се прясното мляко и захарта. Вари се 10 мин. след завиране.

Нишестето се разбърква с жълтъците и 100 мл вода.

Прибавя се към млякото при продължително бъркане докато заври.

Оставя се да ври 10 мин., след което се прибавя ванилията. Разбърква се много добре.

Сместа се изсипва в глинени купички.

Купичките се нареждат в тава, в която се прибавя вода до половината на купичките.

Слагат се в предварително загрята фурна на 160 градуса. Пече се до получаване на златиста кора.

Изважда се от фурната формичките и се покриват с чинийка, за да не изсъхва сутляшът.

Сервира се студен, поръсен с канела.

Сутляшът на фурна по стара турска рецепта е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Дони Ники
Дони Ники
Чудесно приготвен!
12.04.2022 14:05