Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Пълнени Патладжани»Имамбалдъ по стара турска рецепта

Имамбалдъ по стара турска рецепта

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Имамбалдъ по стара турска рецепта
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
16/07/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Имамбалдъ по стара турска рецепта - автентичен и неповторим вкус."

Необходими Продукти

  • патладжани - 7 бр. тънки и дълги
  • олио - 150 мл
  • лук - 5 бр.
  • чесън - 1 глава млечен
  • розови домати - 5 бр.
  • алепски пипер - 1 ч.л. /pul biber/
  • сол - 1/2 ч.л. + 1 ч.л. за оволване на патладжаните
  • черен пипер - 1/4 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се измиват много добре и се обелват на зебра.

Посоляват се и се оставят 30 мин. без да се потапят във вода и без да се разрязват на две половини.

След 30 мин. солта се изтръсква и патладжаните се измиват.

Лукът се почиства, измива и нарязва на ситно.

Запържва се 10 мин. в олиото на средна степен на котлона. Не се пържи на висока степен.

Чесънът се почиства и нарязва на ситно.

Доматите за ястието се измиват, обелват и нарязват на кръгчета.

Магданозът се почиства, измива и нарязва на ситно.

След като лукът се е запържил, се прибавя чесънът, нарязаните домати, алепският пипер, солта, черният пипер и магданозът.

Плънката се пържи още 10 мин., след което се сваля от котлона.

Патладжаните се слагат в тава и се пекат, без да се добавя вода, 30 мин. на 200 градуса на вентилатор.

След като се изпекат, патладжаните се сцепват по дължина и се пълнят с плънката.

Пекат се пълнените патладжани 50 мин. на 200 градуса.

Сервират се охладени на стайна температура и може да се насладите на ястието имамбаялдъ.

Имамбалдъ по стара турска рецепта може да поднесете с турски хляб.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: