Начин на приготвяне
Лесен и невероятно вкусен постен лучник, който въпреки че е със содено тесто, е мек и пухкав, с хрупкава коричка!
Измерваме количеството на продуктите с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл вода.
В дълбока купа смесваме продуктите за тестото – типово и царевично брашно, хималайска фина сол, 2 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), сода за хляб, активирана с ябълков оцет.
Разбъркваме ги и постепенно започваме да наливаме топла вода, докато омесваме меко тесто. Доомесваме мекото тесто с още 1 с.л. шарлан.
Оставяме тестото да изчака, докато приготвим плънката за лучника.
Обелваме стария лук и моркова. Нарязваме на ситно стария лук и зелените перца пресен лук, а моркова – настъргваме.
В тиган сипваме шарлан и щом се загрее достатъчно, добавяме зеленчуците. Разбъркваме ги с хималайска фина сол и захлупваме с капак. От време на време разбъркваме и отново захлупваме с капак.
Щом лукът омекне, подправяме с черен млян пипер, кимион и червен пипер. Разбъркваме, за да се овкуси равномерно, и след малко сваляме от котлона.
Намазваме малка кръгла тавичка с шарлан (или постиламе хартия за печене).
Разделяме тестото на две топки, като едната да е малко по-голяма от другата.
Разточваме по-голямата топка в кръг, по-голям от диаметъра на тавичката.
Постиламе го на дъното ѝ, така че краищата да стърчат нагоре по стеничките.
Сипваме отгоре лучената плънка и разстиламе. Разточваме в кръг и по-малката топка и я постиламе върху плънката.
Подгъваме отгоре краищата на първото тестото отдолу, така че да захлупят краищата на горния кръг тесто. Леко притискаме, за да се залепи.
Печем вкусния лучник на 200°C за около 30 минути и ако на 25-тата минута се запече достатъчно отгоре, може да превключим фурната да пече следващите 5 минути само от долната страна.
Щом е готов лучникът, го изваждаме внимателно от тавичката, като го обръщаме наобратно в подходяща чиния.
Нарязваме на триъгълни парчета и поднасяме още докато е топъл, защото така е най-пухкав, вкусен и ароматен.
Постен лучник, подходящ за един уютен семеен обяд!
Чудно Вкусно!