Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Постен лучник със содено тесто

Постен лучник със содено тесто

Постен лучник със содено тесто
Снимка: Илиана Първанова
1 / 9
05/04/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Какъв би бил семейният уют у дома без един един разкошен постен лучник"

Необходими Продукти

  • За тестото
  • типово брашно - 2 ч.ч.
  • царевично брашно - 1 ч.ч.
  • сода за хляб - ½ ч.л.
  • оцет - 1 ч.л. ябълков
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни (фина)
  • шарлан - 3 с.л. (слънчогледово масло)
  • вода - около 1 ч.ч. топла (ч.ч. = 250 мл)
  • Плънка
  • лук - 3 ч.ч. (ситно нарязан)
  • пресен лук - 1 ч.ч. (ситно нарязан)
  • моркови - 1 бр.
  • хималайска сол - 2 ч.л. равни (фина)
  • шарлан - 3 с.л. (слънчогледово масло)
  • черен пипер - ½ ч.л. равна (млян)
  • кимион - ¼ ч.л. (млян)
  • червен пипер - 1 ч.л. равна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лесен и невероятно вкусен постен лучник, който въпреки че е със содено тесто, е мек и пухкав, с хрупкава коричка!

Измерваме количеството на продуктите с помощта на чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

В дълбока купа смесваме продуктите за тестото – типово и царевично брашно, хималайска фина сол, 2 с.л. шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), сода за хляб, активирана с ябълков оцет.

Разбъркваме ги и постепенно започваме да наливаме топла вода, докато омесваме меко тесто. Доомесваме мекото тесто с още 1 с.л. шарлан.

Оставяме тестото да изчака, докато приготвим плънката за лучника.

Обелваме стария лук и моркова. Нарязваме на ситно стария лук и зелените перца пресен лук, а моркова – настъргваме.

В тиган сипваме шарлан и щом се загрее достатъчно, добавяме зеленчуците. Разбъркваме ги с хималайска фина сол и захлупваме с капак. От време на време разбъркваме и отново захлупваме с капак.

Щом лукът омекне, подправяме с черен млян пипер, кимион и червен пипер. Разбъркваме, за да се овкуси равномерно, и след малко сваляме от котлона.

Намазваме малка кръгла тавичка с шарлан (или постиламе хартия за печене).

Разделяме тестото на две топки, като едната да е малко по-голяма от другата.

Разточваме по-голямата топка в кръг, по-голям от диаметъра на тавичката.

Постиламе го на дъното ѝ, така че краищата да стърчат нагоре по стеничките.

Сипваме отгоре лучената плънка и разстиламе. Разточваме в кръг и по-малката топка и я постиламе върху плънката.

Подгъваме отгоре краищата на първото тестото отдолу, така че да захлупят краищата на горния кръг тесто. Леко притискаме, за да се залепи.

Печем вкусния лучник на 200°C за около 30 минути и ако на 25-тата минута се запече достатъчно отгоре, може да превключим фурната да пече следващите 5 минути само от долната страна.

Щом е готов лучникът, го изваждаме внимателно от тавичката, като го обръщаме наобратно в подходяща чиния.

Нарязваме на триъгълни парчета и поднасяме още докато е топъл, защото така е най-пухкав, вкусен и ароматен.

Постен лучник, подходящ за един уютен семеен обяд!

Чудно Вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: