Начин на приготвяне
В дълбока тенджера загрейте вода. При започване водата да ври добавете 1 супена лъжица сол. Сложете обелените сладки картофи и ги оставете да къкрят. Степента на готовност може да се провери, като при убождане от вилица, тя свободно минава през картофа. Нужни са около 30 минути.
Извадете картофа и го сложете в отделен съд. Добавете маслото и намачкайте с вилица добре. След това се добавя млякото и се пасира, като се внимава консистенцията да не стане прекалено рядка. Пюрето от сладки картофи е готово!
В отделна голяма купа добавете соевия сос, 2 с.л оцет, 3 с.л. мед и горчица. Разбъркате до смесване на компонентите.
Загрейте предварително тиган и намазнете (препоръчително е да се ползва зехтин). Сложете предварително овкусеното свинско бон филе с подправките в тигана и запечатайте за 1-1, 5 минути от едната страна. Намалете степента на котлона и обърнете месото. Добавете соса, намалете котлона и оставете свинското на тиган да се готви за около 15-20 минути.
Извадете месото в отделна чиния и усилете котлона отново. Останалият сос в тигана ще започне да се редуцира. Оставете го за 8-10 минути или до желаната гъстота (сосът не трябва да бъде прекалено гъст). Върнете след това месото в тигана и нежно го поливайте със соса от тигана за 5-7 минути.
Сервираме месото, нарязано върху картофеното пюре, полято със сос и декорация по избор.
Зарадвайте себе си и любимите хора със Свинско филе с пюре от сладки картофи!