Gotvach.bg»Рецепти»Ястия с Месо»Свинско месо»Печено Свинско»Свинско печено със сладки картофи и арпаджик на фурна

Свинско печено със сладки картофи и арпаджик на фурна

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Свинско печено със сладки картофи и арпаджик на фурна
Снимка: Зори
1 / 10
27/12/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
210 мин.
Порции
6
"Не просто печено месо, а свинско печено от друго ниво - уникален вкус и аромат, които ще ви накарат да си мечтаете за втора порция"

Необходими Продукти

  • свинско - 2.5 кг (предна четвърт от малко прасенце)
  • сладки картофи - 1.2 кг (батати)
  • арпаджик - 1 кг
  • черен пипер - 1 ч.л.
  • чесън - 3 скилидки
  • сол - 2 ч.л.
  • кимион - 1 ч.л.
  • червен пипер - 1 с.л.
  • олио - 100 мл
  • чубрица - няколко клончета градинска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Свинското месо се измива и подсушава. Слага се в тавичка и се поръсва обилно със черен пипер, кимион, сол и червен пипер. Месото се натърква хубаво и се полива със зехтина.

Подпъхват се под него клончетата чубрица и обелените скилидки чесън и се оставя за няколко часа на хладно, за да се маринова.

Почистват се главите арпаджик от люспите и се оставят цели.

Сладките картофи /батати/ се измиват, обелват и нарязват на дълги ивици.

Прехвърлят се картофите и лукът при свинското в тавичката, долива се около 200 мл хладка вода, покрива се тавата с алуминиево фолио и се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса около 2 часа.

След това фолиото се отстранява и тавата се връща във фурната до получаване на приятен загар на прасенцето.

Печеното свинско се разпределя в порционни чинии и се гарнира с карамелизираните сладки картофи и арпаджик.

Добър апетит! Свинското печено със сладки картофи и арпаджик на фурна е готово.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
510
40
30
20
10
Дай твоята оценка: