Начин на приготвяне
За измерване количеството на продуктите използваме чаена чаша с вместимост 250 мл вода.
В тенджерка наливаме водата и я посоляваме с ½ ч.л. хималайска фина сол. Щом заври, сипваме елдата, която предварително сме измили няколко пъти.
Обелваме картофа и лука, нарязваме ги на ситни парченца (кубченца). Добавяме ги към елдата и варим, докато омекнат, без да захлупваме с капак, за да се изпари излишната вода.
Малко преди да е готова и поела всичката вода, добавяме пресните листа лапад, пресен лук, готварска мащерка и джоджен – нарязани на ситно. Разбъркваме, за да омекнат. След малко, щом се е изпарила всичката течност, сваляме от котлона.
Прибавяме нарязаните на ситни парченца натурални маслини и орехови ядки.
Подправяме на вкус сместа за веган кюфтета с хималайска сол (2 и ½ ч.л.), черен млян пипер, кимион, червен пипер, кориандър (семена на прах), чубрица и малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).
Разбъркваме, за да се овкуси сместа равномерно.
С помощта на ръчен пасатор намачкваме, за да се получи едросмляна смес.
Сгъстяваме с типово брашно, като го сипваме постепенно, докато разбъркваме. От готовата смес оформяме средни по размер сплескани зеленчукови кюфтенца (с дебелина около 1, 5-2 см). Получават се около 25 бр.
Подреждаме ги в голяма тава, която сме постлали с хартия за печене.
Печем на 200 градуса за около 35-40 минути до готовност и тъмно златист цвят на коричката.
След като са готови и ги извадим от фурната, изчакваме няколко минути да поизстинат малко, за да се отлепят безпроблемно от хартията.
Поднасяме за обяд, по желание заедно със свежа витаминозна зелена салата с елда.
Веган елдени кюфтенца с лапад и орехи – лесно и чудесно пролетно ястие!