Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Зеленчукови кюфтета»Веган елдени кюфтенца с лапад и орехи

Веган елдени кюфтенца с лапад и орехи

Веган елдени кюфтенца с лапад и орехи
Снимка: Илиана Първанова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
55 мин.
Общо
75 мин.
Порции
25
"Веган кюфтенцата не отстъпват по нищо на месните"

Необходими Продукти

  • лапад - 15 средни листа (лопуш)
  • елда - 1 ч.ч.
  • вода - 3 ч.ч. (ч.ч.=250мл)
  • хималайска сол - 3 ч.л. равни
  • лук - 1 глава
  • картофи - 1 бр. среден
  • джоджен - 1 с.л. нарязан (пресен)
  • пресен лук - 1 шепа нарязан
  • мащерка - 2 - 3 стръкчета (готварска - прясна)
  • маслини - 5 - 8 бр. натурални
  • орехи - 3 с.л. нарязани на парченца
  • черен пипер - 1/3 ч.л. млян
  • кимион - 1 ч.л. равна (млян)
  • червен пипер - ½ ч.л.
  • кориандър - ¼ ч.л. (семена на прах)
  • чубрица - 1 щипка
  • шарлан - 1 - 2 ч.л. (слънчогледово масло)
  • типово брашно - около 15 с.л. (с връхче)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За измерване количеството на продуктите използваме чаена чаша с вместимост 250 мл вода.

В тенджерка наливаме водата и я посоляваме с ½ ч.л. хималайска фина сол. Щом заври, сипваме елдата, която предварително сме измили няколко пъти.

Обелваме картофа и лука, нарязваме ги на ситни парченца (кубченца). Добавяме ги към елдата и варим, докато омекнат, без да захлупваме с капак, за да се изпари излишната вода.

Малко преди да е готова и поела всичката вода, добавяме пресните листа лапад, пресен лук, готварска мащерка и джоджен – нарязани на ситно. Разбъркваме, за да омекнат. След малко, щом се е изпарила всичката течност, сваляме от котлона.

Прибавяме нарязаните на ситни парченца натурални маслини и орехови ядки.

Подправяме на вкус сместа за веган кюфтета с хималайска сол (2 и ½ ч.л.), черен млян пипер, кимион, червен пипер, кориандър (семена на прах), чубрица и малко шарлан (нерафинирано слънчогледово масло).

Разбъркваме, за да се овкуси сместа равномерно.

С помощта на ръчен пасатор намачкваме, за да се получи едросмляна смес.

Сгъстяваме с типово брашно, като го сипваме постепенно, докато разбъркваме. От готовата смес оформяме средни по размер сплескани зеленчукови кюфтенца (с дебелина около 1, 5-2 см). Получават се около 25 бр.

Подреждаме ги в голяма тава, която сме постлали с хартия за печене.

Печем на 200 градуса за около 35-40 минути до готовност и тъмно златист цвят на коричката.

След като са готови и ги извадим от фурната, изчакваме няколко минути да поизстинат малко, за да се отлепят безпроблемно от хартията.

Поднасяме за обяд, по желание заедно със свежа витаминозна зелена салата с елда.

Веган елдени кюфтенца с лапад и орехи – лесно и чудесно пролетно ястие!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: