Начин на приготвяне
За измерване количеството на продуктите използваме чаена чаша с вместимост 250 мл вода.
Първо приготвяме блата, като в дълбока купа разбъркваме с телена бъркалка всички продукти за него. Добавяме ги в следната последователност: яйце, кисело мляко с активирана в него сода за хляб, вода, кафява кристална захар, шарлан (нерафинирано слънчогледово масло), ванилия на прах, какао, брашно от рожков, фини овесени ядки и накрая сгъстяваме с пълнозърнесто брашно и царевично брашно.
Хомогенната смес сипваме и разстиламе във форма за торта (с диаметър 17 см), предварително намазана с шарлан.
Печем на 180°C около 45-50 минути.
През това време накисваме фините овесени ядки в студената вода за около 20 минути и след това ги смиламе с пасатор. Така овесеното мляко за яйчния крем е готово, като няма нужда да го прецеждаме, тъй като триците на овесените ядки допълват чудесно крема с плътността си.
Щом поизстине вече изпеченият какаов блат, с помощта на ситно назъбен нож изрязваме излишната част - изпъкналото връхче при печенето, така че да се получи равен плосък кръгъл ринг. Изрязваме го внимателно и посредата, така че да получим два равни блата.
Поставяме блатовете в две отделни чинии и ги сиропираме с малко сок от компот круши.
Следващата стъпка е да приготвим яйчения крем, като в дълбок съд (кана за пасатор) смесваме съставките: домашното овесено мляко, яйце, ванилия и кафява кристална захар. Смиламе с пасатор. Сипваме течността в малка тенджерка и добавяме царевичното брашно, като разбъркваме постоянно с телена бъркалка.
Пускаме котлона и разбърквайки с дървена плоска бъркалка - варим сместа за няколко минутки, за да се сгъсти. Оставяме готовия крем леко да изстива.
Започваме да редим какаовата торта.
В подходяща кръгла табличка поставяме единия сиропиран блат (горния - този, който и от двете страни е изрязан и няма коричка). Разстиламе равномерно яйчения крем отгоре. Върху крема поръсваме с круши от компота, които предварително сме нарязали на ситни парченца.
След това поставяме върху тях и другия блат, като нагоре да е коричката, която първоначално е била дъното на големия блат, преди да го разрежем на два блата. Показано е на снимките. Този детайл е важен да го спазим, за да може след това топингът, който ще нанесем отгоре, да не попие в блата, а да стои намазан отгоре.
Леко притискаме, за да се слепят блатовете.
Ред е да приготвим и топинга за тортата, като съставките за него сипваме в каната на нутри булет (или мощен блендер): натрошени изрезки от блатовете, сок от компот от круши, мед, круши от компот (нарязани на парченца), кафява кристална захар и какао на прах. Смиламе до фина гладка смес.
Заливаме тортата с круши с топинга отгоре, разстиламе го и старателно намазваме отстрани с помощта на силиконова четчица.
Поръсваме отгоре и отстрани с кокосови стърготинки и украсяваме с резенчета градински пресни ягоди и по желание със сурови тиквени семки правим листенца на ягодките.
Сочна какаова торта с круши и ягоди, подходяща за един прекрасен пролетен рожден ден!
Чудно Вкусно!