Начин на приготвяне
Първо сваряваме червената леща заедно с нарязан на ситно стар лук и 1 чаена лъжичка настърган пресен корен джинджифил. Подправяме с млян черен пипер и фина хималайска сол на вкус. Варим без капак, разбърквайки, докато лещата се свари и изпие всичката вода.
След това я сипваме в дълбока купа, удобна за пасиране. Към нея прибавяме отцедения вече сварен нахут, шепата магданоз и 1 скилидка чесън. Сипваме подправките: хималайска сол, кимион, куркума, черен пипер, мадраско къри, червен пипер и шарлан (слънчогледово масло).
Смиламе сместа с мощен пасатор – до леко гранулеста консистенция. Разбъркваме заедно с царевичното брашно и содата бикарбонат.
Оформяме на ръка 15-18 бр. фалафел кюфтенца и ги пържим до златисто от двете страни в добре загрят керамичен тиган с незалепващо покритие в 2-3 с.л. шарлан (слънчогледово масло).
Нарязваме картофите на дълги пръчици като за пържене, и ги подправяме с малко червен пипер, черен пипер, куркума, хималайска сол и шарлан. Разбъркваме с ръка и подреждаме картофените пръчици една до друга върху хартия за печене в голяма квадратна тава. Печем ги във фурната на 250 градуса за около 20-25 минути до златист загар и леко хрупкава повърхност.
За направата на чесновия тахини сос сипваме в каната на пасатора или висок стъклен буркан: сусамов тахан, 1 скилидка чесън, прясно изцеден лимонов сок, хималайска сол, по желание 1 щипка кафява захар за балансиране на вкусовете, черен пипер, млян кимион, шарлан и вода. Пасираме с пасатора чесновия сос до нежна гладка консистенция.
Плоските питки приготвяме, като, първо, замесваме тесто от двата вида брашно, хималайска сол, шарлан и вода. Разделяме го на 6 равни топчета, всяко от които разточваме върху набрашнена повърхност – кръгли тънки питки с големина около 20 см диаметър. Една по една изпичаме в загрят тиган с незалепващо покритие, като щом се запече от едната страна, обръщаме да се изпече и от другата. Всяка нова изпечена слагаме най-отдолу в купчинката с готовите питки, за да останат меки. Разбъркваме малко шарлан с червен пипер, намазваме ги с помощта на силиконова четчица и отново ги слагаме за малко в тигана една по една, за да ги стоплим преди да увиваме фалафел сандвичите.
Ето го и момента, в който да съчетаем всички компоненти. Взимаме една топло приготвена питка, поръсваме нарязани листа свежа зелена къдрава салата, подреждаме 3 фалафел кюфтенца, добавяме златните картофки заедно с нарязаните на лентички кисели краставички и заливаме с малко чеснов сос. Завиваме и поднасяме готовия веджи арабски сандвич! Повтаряме същото и с останалите 5 сандвича!
Чудно вкусна многокомпонентна рецепта за домашен вегетариански фалафел сандвич, любим на малки и големи. Подходящ и за ориенталско веган меню.
Истински празник за сетивата!