Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Зеленчукова супа»Зеленчукова супа с тиквички и кресон

Зеленчукова супа с тиквички и кресон

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Зеленчукова супа с тиквички и кресон
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
32 мин.
Общо
52 мин.
Порции
5
"Топла и много ароматна зеленчукова супичка за душата"

Необходими Продукти

  • тиквички - 1 бр. млада, крехка
  • кресон - 2 големи шепи листенца
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 1 бр.
  • червен лук - 1/2 глава
  • лук - 1/2 глава бял кромид
  • пресен чесън - 2 стръка
  • целина - 1 стрък
  • вегета - 1 с.л. с връх
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • краве масло - 1 с.л. по желание
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • естрагон - 1 щипка
  • риган - 1 щипка сушен или пресен
  • фиде - 2 шепи
  • сол - на вкус
  • черен пипер - на вкус
  • За застройка
  • яйцa - 1 бр.
  • кисело мляко - 4 с.л. с връх
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуковите супички са вкусни и разтоварващи. Могат да се хапват както за закуска, така и на обяд или вечеря, и можем да сме сигурни, че няма да ни стане тежко.

Предложението ми за такава супа днес е доста пролетно заради прясната и крехка тиквичка, свежите зелении - кресон и пресния чесън.

Също така можем да заменим лука с пресен зелен лук, който в този сезон е разкошен.

Нарязваме си всички зеленчуци на ситно като за супа. Моето предложение е лукът, доматът, единият стрък чесън и целината/селъри да се смелят фино, а всичко останало да се накълца на дребно.

Така супата става по-хубава и няма толкова парченца в нея, но пък вкусът и е супер наситен.

Запържваме всички зеленчуци, докато омекнат хубаво. Някой ще каже, че е по-здравословно да се варят директно, но от опит знам, че по-вкусно става, ако поне малко се позапържат в началото.

Посолява се, добавят се подправките и масълцето, както и накълцаните листенца кресон и се разбърква. Е, ако искате веган супичка, може да пропуснете маслото, няма проблем.

Сипва се вода, около 1 л и 200 мл, слага се вегета или друг микс от сушени зеленчуци и се оставя да си покъкри на полуотворен капак 20 минути или до пълна готовност на зеленчуците. Долива се вода при нужда и до желаната от вас гъстота.

Накрая се добавя и фидето, което обикновено е готово за 2-3 минути и отделно като си престои в горещата супа си набъбва още.

Топлата супичка се дърпа от котлона и оставя леко да поизстине, за да може да се застрои добре и да не се пресече яйцето.

То се разбива с киселото мляко и малко сол и се темперира с няколко черпака от бульона, после се излива обратно в тенджерата.

И с това нашата зеленчукова супичка е напълно готова.

Поднесете зеленчуковата супа с тиквички и кресон поръсена с прясно смлян черен пипер.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: