Начин на приготвяне
В купа сипваме варивата – 1 ч.ч. предварително сварен нахут (отцеден) и ½ ч.ч. отцеден боб от буркан, както и нарязаните свежи зеленини от градината: 2 шепи листа спанак (или манголд), 1 шепа листа магданоз, 5-6 стръка пресен джоджен и ½ връзка пресен лук-перца. Прибавяме на ситно нарязаните 1 глава лук и 1 скилидка чесън.
Разбъркваме и пасираме с мощен пасатор до зелена на цвят смес с леко гранулеста консистенция. Сипваме важните подправящи съставки: кимион – 1 к.л., млян черен пипер – 1/3 ч.л., къри – 3 щипки, гарам масала – 3 щипки, фина хималайска сол – 1 равна ч.л., кафява кристална захар – ½ равна ч.л. (Демерара), сода бикарбонат - 1 равна к.л., белен сусам 1-2 с.л. и шарлан – 2 с.л. (нерафинирано слънчогледово масло).
За сгъстяване прибавяме царевично брашно - около 7-8 с.л. с връхче и старателно разбъркваме.
От зелената нахутена смес оформяме на ръка около 18-20 малки фалафел кюфтенца, които пържим до златисто от двете страни, в керамичен тиган с незалепващо покритие с малко шарлан–слънчогледово масло.
Поднасяме разкошните пролетни спаначени фалафели с боб и джоджен на семейната трапеза с домашно приготвения ориенталски сос тахини.
Ароматни и чудно вкусни!