Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка с джоджен и куркума

Питка с джоджен и куркума

Паулина СтояноваПаулина Стоянова
Помощник Готвач
1811k6162
Питка с джоджен и куркума
Снимка: Паулина Стоянова
1 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Уникална солена питка с копър и микс от семена - направо ще ви вземе акъла"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • джоджен - 3 с.л.
  • олио - 100 мл
  • вода - 350 г
  • мая - 1 пак суха
  • захар - 1 с.л.
  • за намазване
  • куркума - 1/2 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • семена - 3 с.л. микс за поръска
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме водата в микровълнова. Трябва да е хладка. Слагаме захарта, бъркаме да се разтвори и добавяме маята. Бъркаме докато и маята се разтвори.

Пресяваме брашното, поръсваме със сол и смлян джоджен. Разбъркваме добре с лъжица. Правим кладенче, сипваме олиото и внимателно започваме да бъркаме с лъжица и да сипваме на порции водата с маята.

Замесваме нелепкаво тесто.

Оставяме го да втаса, уголемявайки 2 пъти обема си. За да втаса по-бързо, аз го слагам във фурна на 60-70 градуса. Докато втасва слагаме в чашка куркумата и олиото, разбъркваме добре. Това ще е сместа, която ще ползвам вместо жълтък.

След като е втасало тестото го премесвам и правя фигурки. Разделям тестото на седем топки. Шест от топките ги правим, като ги разточваме с ръце, трябва да се получи дълго шнурче. Връзваме на възел и подреждаме в намазнена и набрашнена тава, която предварително сме подготвили. Аз използвах йенската тенджера.

Седмата топка я слагаме по средата между възелчетата. Оставяме да втаса, уголемявайки обема си половин път. Намазваме питката с четка със смета от куркума и олио. Поръсваме с микс семена.

Печем на не много силна фурна на 170 градуса до готовност около 40 мин. Преди да се разчупи, трябва да изстине.

Питката с джоджен и куркума е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
56
41
30
20
10
Дай твоята оценка: