Начин на приготвяне
Загряваме водата в микровълнова. Трябва да е хладка. Слагаме захарта, бъркаме да се разтвори и добавяме маята. Бъркаме докато и маята се разтвори.
Пресяваме брашното, поръсваме със сол и смлян джоджен. Разбъркваме добре с лъжица. Правим кладенче, сипваме олиото и внимателно започваме да бъркаме с лъжица и да сипваме на порции водата с маята.
Оставяме го да втаса, уголемявайки 2 пъти обема си. За да втаса по-бързо, аз го слагам във фурна на 60-70 градуса. Докато втасва слагаме в чашка куркумата и олиото, разбъркваме добре. Това ще е сместа, която ще ползвам вместо жълтък.
След като е втасало тестото го премесвам и правя фигурки. Разделям тестото на седем топки. Шест от топките ги правим, като ги разточваме с ръце, трябва да се получи дълго шнурче. Връзваме на възел и подреждаме в намазнена и набрашнена тава, която предварително сме подготвили. Аз използвах йенската тенджера.
Седмата топка я слагаме по средата между възелчетата. Оставяме да втаса, уголемявайки обема си половин път. Намазваме питката с четка със смета от куркума и олио. Поръсваме с микс семена.
Печем на не много силна фурна на 170 градуса до готовност около 40 мин. Преди да се разчупи, трябва да изстине.
Питката с джоджен и куркума е готова.