Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Паеля»Паеля с миди и скариди

Паеля с миди и скариди

IlariaIlaria
Мастър Шеф
2k3k31
Паеля с миди и скариди1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
4-6
"Най-доброто от Испанската кухня ще намери достойно място и на вашата трапеза с тази паеля морски дарове!"

Необходими Продукти

  • миди - 500 г сварени с черупката
  • скариди - 150 г големи
  • риба - 400 г филе от треска
  • лук - 1 глава
  • чесън - 2 скилидки
  • чушки - 2 червени
  • ориз - 250 г
  • грах - 200 г замразен
  • шафран - 1 щипка
  • бульон - 1 литър пилешки
  • бяло вино - 50 мл сухо
  • лимони - 1/2 бр. сок
  • зехтин - 2 - 3 с.л.
  • сол
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Черупките на мидите се изтърквам много старателно от полепналите водорасли и песъчинки, след което се заливат с гореща вода, колкото да ги покрие и са варят само около 2-3 минути, докато се разтворят. Водата се изхвърля, а мидите са готови за паелята.

Загрейте 2 с.л. зехтин и запържете скаридите и нарязаното на парчета филе от треска. Овкусете със сол и черен пипер и когато са готови, ги прехвърлете в друг съд. В същия тиган налейте още 1-2 с.л. зехтин и запържете ситно нарязаните чушки и лук.

Когато омекнат, добавете пресования чесън и ориза. Налейте виното и разбъркайте много добре. Шафранът се разтваря в пилешкия бульон.

Когато виното напълно се поеме от ориза, започва да се долива по малко от бульона с шафран. Оставя се ориза да го попие и дейстието се повтаря, докато не се изчерпат 3/4 от бульона.

Време е да добавим мидите, скаридите и рибата. Заливаме с останалата 1/2 бульон, завиваме с алуминиево фолио и печем около 20 минути в загрята на 180 градуса фурна. След изваждане не бързаме да отстраняваме фолиото, а го оставяме още 10-има минути за да се поемат добре соковете.

Готовата паеля се напръсква с лимонов сок и се поднася.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
53
41
30
20
10
Дай твоята оценка: