Начин на приготвяне
За тази торта с домашен крем и ягоди яйцата се разбиват със захарта. Добавя се олиото, постепенно и киселото мляко. Брашното и бакпулверът се пресяват и се добавят към сместа.
Накрая се слагат и ядките. Разбърква се добре и се разделя на 4 равни части.
Блатовете се пекат по отделно в кръгла тавичка с размери 20 см в предварителни загрята фурна на 180°C за около 15 минути всеки блат.
700 мл от млякото се слага на котлона. През това време в отделен съд се разбиват яйцата за крема заедно със захарта, останалото мляко, брашното и нишестето.
След като млякото заври, се сваля за малко от котлона и в него се излива сместа на тънка струя, докато се бърка непрекъснато и отново се връща за малко на котлона, докато започне да се сгъстява леко. Накрая може да се добави и една ванилия.
Изстиналия вече блат се сиропира с компот от ягоди, след това се измазва с крема и се нареждат отгоре нарязани на филийки ягоди.
Разбитата сметана се намазва върху ягодите и отгоре се слага следващият блат и така, докато се сглоби цялата торта с домашен крем.
Оставя се в хладилник за 2 часа тортата с домашен крем и ягоди.
След това се украсява със сметана, останалите ягоди и шоколадови пръчици нашата свежа ягодова торта.