Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Ориз на фурна»Спанак с ориз и кашкавал по пловдивски

Спанак с ориз и кашкавал по пловдивски

редакция:
Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
7095k3k9
Спанак с ориз и кашкавал по пловдивски
Снимка: Мария Божилова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Най-накрая можем да направим тази толкова любима пролетна гозба."

Необходими Продукти

  • спанак - 1 кг.
  • кашкавал - 100 г
  • ориз - 1 1/2 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • черен пипер
  • магданоз - 1/2 връзка
  • джоджен - 1 с.л. сушен
  • сушен лук - 2 с.л.
  • сушен лук - 1 с.л. пържен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът се почиства от корените.

Измива се много добре, като не се реже.

Слага се в тенджера с малко вода.

Посолява се и се вари 20 мин.

Водата се изхвърля, като спанакът се отцежда за 10 мин в гевгир.

Оризът се измива много добре до бистра вода.

Слага се в тенджера, прибавя се олиото, сушеният лук и малко вода.

Задушава се, докато оризът омекне.

Кашкавалът се настъргва на едро ренде.

Магданозът се почиства и измива. Нарязва се на ситно.

В задушения ориз се прибавя половината от настъргания кашкавал, пърженият сушен лук, сушеният джоджен, червеният пипер, черният пипер и сол.

Разбърква се много добре и се сваля от котлона.

В намазана с олио тава се изсипва половината от спанака.

Върху него се разстила оризът.

Отгоре се поръсва с магданоза, след което спанакът с ориз се изсипва останалият спанак.

Поръсва се с останалия кашкавал пролетната гозба.

Запича се спанакът с ориз и кашкавал по пловдивски в предварително загрята фурна за 20 мин на 180°C.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: