Начин на приготвяне
Спанакът се почиства от корените.
Измива се много добре, като не се реже.
Слага се в тенджера с малко вода.
Посолява се и се вари 20 мин.
Водата се изхвърля, като спанакът се отцежда за 10 мин в гевгир.
Оризът се измива много добре до бистра вода.
Слага се в тенджера, прибавя се олиото, сушеният лук и малко вода.
Задушава се, докато оризът омекне.
Кашкавалът се настъргва на едро ренде.
Магданозът се почиства и измива. Нарязва се на ситно.
В задушения ориз се прибавя половината от настъргания кашкавал, пърженият сушен лук, сушеният джоджен, червеният пипер, черният пипер и сол.
Разбърква се много добре и се сваля от котлона.
В намазана с олио тава се изсипва половината от спанака.
Върху него се разстила оризът.
Отгоре се поръсва с магданоза, след което спанакът с ориз се изсипва останалият спанак.
Поръсва се с останалия кашкавал пролетната гозба.
Запича се спанакът с ориз и кашкавал по пловдивски в предварително загрята фурна за 20 мин на 180°C.