Gotvach.bg»Рецепти»Зеленчукови ястия»Манджи»Лапад с ориз и див чесън по пловдивски

Лапад с ориз и див чесън по пловдивски

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6894k2k9
Лапад с ориз и див чесън по пловдивски
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4
"Време е за една вкусна манджичка с ориз и лапад"

Необходими Продукти

  • лапад - 4 връзки
  • ориз - 2 ч.ч.
  • пресен лук - 2 връзки
  • магданоз - 1 връзка
  • джоджен - 2 стръка пресен
  • див чесън - 20 стръка
  • сол - 2 с.л.
  • червен пипер - 2 с.л.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се измива до бистра вода. Много добре се измива при ползване на купа за измиване на ориз с дупки от едната страна.

Пресният лук се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се слага в уок тиган или дълбок тиган с незалепващо покритие. Прибавя се олиото.

Лукът се запържва да 10 мин., след което се прибавя измитият ориз.

Разбърква се много добре и се запържва още 10 мин., след което се изсипва в тавата, в която ще се пече.

Лападът се почиства и се измива много добре.

Нарязва се на едри ленти и се задушава до омекване в тигана, след което се изсипва в тавата.

Магданозът се почиства от корените, измива се и се нарязва на ситно.

Дивият чесън се измива и нарязва на ситни лентички. Листата от пресния джоджен се измиват и нарязват на ситно.

Магданозът, дивият чесън и джодженът се прибавят към сместа. Разбърква се много добре.

Прибавя се солта и червеният пипер. Разбърква се и се прибавят 7 ч.ч. вода към лапада с ориз.

Вкусната манджа се пече 20 мин. на 220 градуса на най-долното ниво на фурната, след което фурната се изключва, като тавата се оставя във фурната 20 мин. без да се разбърква.

Лападът с ориз и див чесън по пловдивски е готов!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: