Начин на приготвяне
Оризът се измива до бистра вода. Много добре се измива при ползване на купа за измиване на ориз с дупки от едната страна.
Пресният лук се почиства и измива много добре. Нарязва се на ситно и се слага в уок тиган или дълбок тиган с незалепващо покритие. Прибавя се олиото.
Лукът се запържва да 10 мин., след което се прибавя измитият ориз.
Разбърква се много добре и се запържва още 10 мин., след което се изсипва в тавата, в която ще се пече.
Лападът се почиства и се измива много добре.
Нарязва се на едри ленти и се задушава до омекване в тигана, след което се изсипва в тавата.
Магданозът се почиства от корените, измива се и се нарязва на ситно.
Дивият чесън се измива и нарязва на ситни лентички. Листата от пресния джоджен се измиват и нарязват на ситно.
Магданозът, дивият чесън и джодженът се прибавят към сместа. Разбърква се много добре.
Прибавя се солта и червеният пипер. Разбърква се и се прибавят 7 ч.ч. вода към лапада с ориз.
Вкусната манджа се пече 20 мин. на 220 градуса на най-долното ниво на фурната, след което фурната се изключва, като тавата се оставя във фурната 20 мин. без да се разбърква.
Лападът с ориз и див чесън по пловдивски е готов!