Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Пържена риба»Рибни байганети

Рибни байганети

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Рибни байганети
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
28 мин.
Порции
2
"Най-вкусните рибни хапки поднесете с любим рибен сос"

Необходими Продукти

  • бяла риба - 350 г филе без кожа (хек, треска или др.)
  • олио - за пържене
  • За марината
  • соев сос - 3 с.л.
  • лимонов сок - от 1/2 лимон
  • портокалов сок - от 1/4 портокал
  • бял пипер - 3 щипки
  • За панировка на байганети
  • яйца - 2 бр. XL размер
  • бира - 150 мл.
  • брашно - около 8 с.л. с връхче или до постигане на гъста каша
  • сол - 2 щипки
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Нарежете почистените от кожа и кости рибни филета. Може да ги раздробите на малки или по-големи хапки.

Мариновайте за 3-4 часа в смес от соевия сос, прясно изцедените цитрусови сокове и белия пипер.

Когато хапките от риба се мариноват ги извадете на стайна температура за няколко минути, за да не са много студени и да успеят да се сготвят добре под пухкавата панировка. Бялата риба се сготвя много бързо, но все пак да не рискуваме.

За панировката отделете белтъците от жълтъците на двете големи яйца.

Белтъците разбийте на пухкав и твърд сняг с щипка сол, а жълтъците смесете и разбийте с бирата.

Към жълтъчено-бирената смес сложете брашно, колкото да постигнете гъста каша. Тогава добавете белтъците и разбъркайте плавно до интегрирането им.

Всяко парченце риба оваляйте в брашно, което да поеме от влагата и после потапяйте в панировката, така че да покрие плътно хапката.

Пържете до златисто в сгорещеното олио при умерен до силен огън -7-8-ма степен, но не и максимална, за да не загарят рибните байганети отвън, а отвътре да не са готови.

Изваждайте панираната риба върху пласт кухненска хартия, която да абсорбира излишната мазнина.

Поднесете с любим сос за риба.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: