Начин на приготвяне
Затоплете водата до приятно топла температура (около 45 градуса). В нея разтворете маята, добавете захарта и солта. Оставете на страни за няколко минути.
През това време пресейте брашното. Добавете към него прясното мляко, яйцето и разтворената мая. Омесете меко и еластично тесто. Може да го приготвите от вечерта и да го приберете в хладилника за 1 нощ.
Преди да разточите тестото на тънък лист, го размесете един-два пъти.
Набрашнете плота (или подложката) и с помощта на точилка разточете лист с дебелина около 1/2 см. С остър нож изрежете на бухтички на квадратчета, ромбоиди или друга желана от вас форма.
Загрейте в тиган доволно количество олио. То трябва да е поне 3 пръста над дъното на съда. Загрейте го до максимална степен и щом усетите ще е достигнало температурата, внимателно сложете байганетите (олиото трябва да ги покрива).
Изпържете ги до златисто. Извадете ги и поставете в чиния, застлана с домакинска хартия. Тя ще отнеме излишната мазнина от закуската.
Преди да сервирате байгнетите, поръсете с пудра захар.