Начин на приготвяне
Сварете на водна баня прясното мляко и го оставете да изстине до степен, при която не ви пари на кутрето, щом го докоснете. Ако разполагате с кухненски термометър, измервайте с него до достигане на 37-8 градуса.
В отделен съд сложете киселото мляко (най-добре да е на стайна температура) и при него сипете два-три черпака от топлото сварено прясно мляко. Разбъркайте до еднородна смес и сипете в тенджерата при останалото.
Разбъркайте идеално и напълнете чисти и сухи буркани. Затворете с капачки.
Завийте ги със две-три одеала и оставете на топло за 8-9 часа.
Когато киселото мляко е готово, си го прецедете в марля за няколко часа. Проверявайте и преценете до каква гъстота ви удовлетворява, за да има консистенция на хубав гъст крем.
Разбъркайте със подсладители по ваш вкус. Ако млякото ви е по-кисело, сложете повече подсладител, тъй като и малините са си киселки и няма да е добре цеденото мляко също да накиселява.
Сложете в хладилник цеденото мляко, за да се охлади добре.
Идва ред да приготвите и вашия десерт, като за целта си приготвите малки бурканчета или чашки. Сложете пласт цедено мляко, пласт малини и пак цедено подсладено мляко. Отгоре забодете бисквитки, още малини и поръсете с чия. По желание може да поръсите и пласт натрошени бисквити на дъното на чашките.
Охладете отново добре десерта преди да го поднесете.
Домашното цедено мляко с малини и бисквити е много вкусно.