Начин на приготвяне
В част от затопленото мляко натрошете маята и добавете захарта, разбъркайте и оставете покрито настрани, за да втаса (шупне) за 15 минути.
В купа разбийте двете яйца и белтъка на третото. Прибавете останалото прясно мляко, киселото мляко, предварително разбъркано със содата и олиото, разбъркайте и прибавете заквасената мая, отново разбъркайте. Започнете да добавяте от пресятото брашно и бъркайте докато е възможно, замесете меко тесто. В едно от добавянето на брашно прибавете и солта.
Поставете тестото в намаслената купа и оставете да втаса за около 1 час.
Втасалото тесто разделете на 13 равни части, оформени на топки, покрийте ги с стреч фолио, за да не образуват засъхнала кора отгоре.
Върху набрашнен плот разточете 5 от топките на кори с диаметър колкото една чиния.
Подредете корите една върху друга, мажейки ги помежду с меко масло, последната кора не мажете. Поставете така наложените кори в средата на лист хартия за печене, изрязан по диаметъра на тавата (а тя е с диаметър 32 см).
Разрежете корите с нож за рязане на пица на 8 триъгълничета, но в края не разрязвате (там те трябва да се държат). Разтваряте триъгълничетата, като ги обръщате, за да оформите разцъфнало цвете. Така оформеното цвете поставете в тавата, заедно с хартията за печене.
Разточете 8 от останалите топчета на кори със същата големина, като предходните 5.
С ножа да пица направете разрези в едната половина на всяка кора. Неразрязаната част намажете с меко масло и навийте на кифлички (разрезите трябва да са отгоре).
Подредете кифличките около цветето в тавата, като обхващате всеки лист на цветето с една кифличка.
Разточете останалите две топчета на същите по размер кори, слепвате ги с масло и разрязвате на осем триъгълни парчета. Леко сгъвате всяко парче откъм широката част на парчетата и ги подреждате от вътрешната (празна) страна на цветето.
Така оформената празнична питка Цвете оставете да втаса за около 40 минути. Намажете я с останалото масло а после и със смесените и разбити жълтък, прясно мляко и олио.
Поръсете питката със смесените семена по листчетата на цветето и поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна.
Печете до готовност и златисто-кафяв цвят отгоре. Вкусна и красива питка с масло за вашите празнични поводи!