Начин на приготвяне
Пресяваме брашното. Прибавяме сухата мая и разбъркваме добре. Добавяме яйцата, прясното мляко, олиото, захарта и солта. Месим тестото до хомогенност, оставяме да втаса на топло около един час.
Разделяме тестото на 5 топки. Всяка разточваме на кръгла кора. Върху хартия за печене редим корите една върху друга, като ги мажем с масло или зехтин и поръсваме с по малко брашно. Последната кора не я мажем.
Разчертаваме внимателно с ножа на 8 еднакви парчета. Режем парчетата почти до средата. След това на всяко парче режем цепнатина в средата почти до края. Промушваме краищата отвън навътре. Прищипваме двете крайчета отдолу едно за друго. Така процедираме с всичките парчета.
Основата на всяко от 8-те листа на цветето притискаме внимателно с дървена дръжка, прави се за по-добро оформяне при изпичане.
Намазваме питката с разбит жълтък с малко вода. По желание може да се поръси със сусам и мак. Оставяме да почине 20 минутки, преместваме питката в предварително загрятата фурна с помощта на хартията за печене, печем на 200 градуса фурна без вентилатор около 35 - 40 минути.
Печенето трябва да бъде или върху плот без странични ограничители, или директно върху решетката на фурната. Хартията за печене си остава отдолу. Целта е питката да не се надуе нагоре и да се деформира, а да заеме възможно най-естествена форма.
Коментари