Начин на приготвяне
С ръчна телена бъркалка разбийте яйцата, захарта и ваниловата захар. След това добавете заквасената сметана. олиото и бакпулвера. Смесете всичко на ръка докато съставките се превърнат в еднородна смес.
Намажете тава с олио, сложете на дъното кора, а след това я намажете с горната смес. Отгоре поставете друга кора и повторете с намазването. На третата кора след като намажете разпределете и вишни.
Отново кора, намазвае със сместа, върху нея отново поставяте кора и намазвате. На третата повтаряте и вместо вишни слагате от натрошените бисквити.
Отгоре отново повтаряте - кора, намазана със сместа, втора кора намазана със сместа. Завършвате с кора и намазвате с остатъка от сместа. Нарязвате на правоъгълници и оставяте да постои трийсетина минути.
Сочната баклава се пече на добре загрята предварително на 180 градуса фурна за 40 минути. Готовата баклава се вади от фурната и се оставя да се охлади добре.
През това време приготвяте сиропа за баклавата: в тенджера изсипвате захарта, водата и 3 резена лимон. Оставяте на умерен огън да се вари 25 минути, а лимона извадете след около 10 минути, за да не стане прекалено кисел сиропа.
Добре охладената баклава с вишни и бисквити се залива с врелия сироп и се оставя отново да се охлади и да попие от сиропа. Сервирате и се наслаждавате на страхотната сиропирана баница.
Да ви е сладко!