Начин на приготвяне
Сварява се сироп от вода, захар и ванилия и оставяме да се охлади. Добавя се лимонов сок на вкус.
Смесват се смлени орехи и натрошени бисквити. Разгръщат се корите, нарязват се на три равни части по височина.
Взема се едно парче кора, поръсваме олио, отгоре второ парче и поръсваме по вертикала с плънката. Отдолу нагоре се набира като хармоника.
Двата края се подгъват отдолу и нареждаме в тавичка за еднократна употреба. Отгоре се поръсва с олио и печем в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване за 30 минути.
Изважда се баклавата и заливаме със студен сироп. Оставя се 4 часа да попие и прехвърляме в чиния. Най-добре се получава с турски кори, но при нас няма и приготвих с български.