Начин на приготвяне
Сваряваме за кратко прясно набраните листенца коприва за нашата яйчена салата, колкото леко да омекнат. Изцеждаме ги от водата и нарязваме на ситно.
Сипваме нарязаната коприва в дълбока купа за салата и прибавяме към нея другите съставки: варени великденски яйца (обелени и нарязани на ситно), едро начупени орехови ядки, сурови слънчогледови семки и сусам, малко зехтин и хималайска фина сол. Разбъркваме равномерно, за да се овкуси.
В каната на пасатор (или буркан) сипваме всички съставки за тахановия сос: кисело мляко, сусамов тахан, сурови слънчогледови семки, хималайска фина сол на вкус, кафява кристална захар, черен млян пипер и малко водичка. Смиламе фино с пасатора и сме готови!
Поднасяме витаминозната салата – прясно приготвена, заедно с млечно-тахановия сос (в отделна купичка или разбъркано всичко заедно).
Здравословна яйчена салата с коприва и млечен таханов сос – пролетно разнообразие на Великденската трапеза!
Чудно Вкусно!