Gotvach.bg»Рецепти»Риба»Печена Риба»Печена риба с таханов сос

Печена риба с таханов сос

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Печена риба с таханов сос1 / 2
07/09/2015
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • риба - 1 бр. около 1.2 кг
  • кориандър - 1 ч.л. семена
  • чесън - 4 скилидки
  • сос хариса - 2 ч.л.
  • домати - 6 бр.
  • лук - 1 глава
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • мащерка
  • розмарин
  • За соса
  • тахан - 75 мл
  • лимонов сок - от 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • кориандър
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загрейте фурната на 200 градуса. Намазнете форма за печене. Направете леки разрези в предварително почистената риба.

Начукайте семената кориандър с чесъна. Смесете ги със соса хариса и 4 с.л. зехтин. С получената смес намажете рибата отвътре и отвън.

Нарежете доматите, лука и лимона, поръсете ги със зехтин, сол и черен пипер и ги сложете в тавата. Отгоре сложете рибата, поръсете с дафинов лист, мащерка и розмарин. Запечете за 25 минути.

Междувременно направете соса. Смесете тахана, лимоновия сок чесъна и кориандъра в малка тенджерка заедно със 120 мл вода, сол и черен пипер. Загрейте и варете, докато сосът се посгъсти. Сервирайте с рибата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
41
31
20
10
Дай твоята оценка: