Начин на приготвяне
За пълнежа:
Поставете малко сирене в по-дълбока купа, добавете заквасената сметана за готвене, яйцата, добавете бакпулвера, солта и разбъркайте с шпатула.
Намажете тавата за печене с олиото.
Вземете една кора и я поставете в тавата за печене. Чувствайте се свободни да я смачкате, ако тавата ви е по-малка. Поръсете с олио и намажете с пълнежа от сирене.
По този начин редувайте корите последователно, напръскайте с олио и нанесете пълнежа, докато се изразходва целият материал.
Когато останат две кори, сложете едната, намажете я с олио, сгънете другата кора и увийте кората навсякъде, по краищата на тавата.
Нарежете къпаната баница с желания размер с остър нож.
За заливката: Изсипете готварската сметана в купата, добавете газирана минерална вода, разбъркайте с ръчна бъркалка и изсипете върху баницата. Оставете да престои 20 минути.
През това време загрейте фурната до 220 градуса. Печете баницата със сметана на 200 градуса за 45 минути. Ако е необходимо, намалете температурата, така че баницата да не загори, без да се изпече добре.
Извадете къпаната баница от фурната, покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да се охлади.
Сервирайте баницата с айрян.