Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баница на Тиган»Баница на тиган с картофи и манатарки

Баница на тиган с картофи и манатарки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Баница на тиган с картофи и манатарки
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 9
11/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Съветваме ви да хапнете тази баничка още топла - любима ни е!"

Необходими Продукти

  • Тесто
  • брашно - 125 г (за баница) + за поръсване на плота
  • вода - 75 мл
  • олио - 1 с.л. + за обилно намазняване на тигана
  • оцет - 1 ч.л.
  • сол - 1 щипка
  • Плънка
  • картофи - 2 бр.
  • манатарки - 2 големи гъби
  • лук - 1/2 средна глава
  • сол - на вкус
  • олио - 1/2 ч.ч. (остатъка се отцежда)
  • мащерка - 2 сушени клонки
  • магданоз - 1 с.л. накълцан
  • кашкавал - 80 г
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За плънката на тази апетитна баница на тиган си нарежете лука на тънки жулиени, картофите настържете на едро ренде, а гъбите манатарки почистете и нарежете на кубчета.

В сгорещеното олио запържете до омекване лука, след това сложете гъбите и след 2-3 минути настърганите картофи и стритите клонки мащерка без дръжките.

Гответе до омекване на картофите, като може и да налеете съвсем малко вода, за да не залепват и се задушат по-добре.

Течността и мазнината от плънката отцедете и когато тя леко поизстине, смесете с настърган кашкавал и свеж магданоз.

Тестото за домашната баница си замесете от изброените продукти, като работите с него на набрашнен плот и месите, докато стане гладко, без грапавини и много меко, еластично и приятно.

Поръсвайте брашно на плота и разточете 4 много тънки кори, почти прозрачни.

Мажете всяка кора с масълце и разпределяйте от плънката на два пласта, а отгоре покрийте с четвъртата кора. Тук трябва да внимавате да не се скъсат поне долната и горната кора.

Завийте навътре краищата, за да не излиза плънката.

Намажете отгоре баничката с масло и сложете в обилно намазнен с олио чугунен тиган (незалепващ) с незалепващо покритие и диаметър около 25-6 см.

Печете на слаб огън 3-4-та степен от 9, а отгоре покрийте с капак или алуминиево фолио.

Когато баницата с картофи почервенее от едната страна, обърнете и от другата. Ако олиото се поема от тестото, сипвайте още малко.

Поднесете вкусната баница с картофи и манатарки, докато е топла.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: