Aвтентичното Айоли

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Aвтентичното Айоли
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
10/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Общо
30 мин.
Порции
8
"Автентичният сос Айоли ще направи вашите картофки, зеленчуци, месо или рибка още по-вкусно ястие"

Необходими Продукти

  • чесън - 50 г обелени скилидки
  • зехтин - 50 г
  • олио - 200 г
  • сок от лимон - 20 г прясно изцеден (или оцет)
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

При приготвянето на сос Айоли често ще срещате добавка на яйце, което е и лесният и по-осъвременен вариант на този чеснов сос.

Яйцето допринася за това да емулгира бързо и лесно и на практика се получава нищо по- различно от една силно чеснова майонеза.

Автентичният Айоли обаче не съдържа яйце, а самото име му подсказва, че основните съставки са чесън и олио (al-i oli).

Уредът, който се използва за направата на автентично Айоли, е хаванче.

В него се стриват на паста чесън и солта. Чесън може да се сложи и по- малко, в зависимост колко силен искате да е сосът, но по начало той трябва да е силен и една лъжичка да е достатъчна за една порция за компания на картофки, други зеленчуци, месо или риба.

Също така, ако разполагате с по-малко хаванче, направете по-малко количество, например само с половината от продуктите. Така ще ви е по- лесно стриването на чесъна и след това процедурата за емулгирането.

Самото стриване на чесъна със солта има за цел, освен да го направи на паста, а и да си взаимодейства със солта, като отпусне сок, който впоследствие ще е ключов, за да емулгира Айолито.

Когато забележите как тази течност започне да се отделя, готови сте за следващата стъпка.

Сипвайте по много малко от зехтина на тънка струйка и веднага продължавайте със стриването с енергични движения за 10 секунди.

След това сипвате следваща струйка, пак 10 секунди и така, докато сместа побелее и стане гъста. Щом емулгирането се е получило, вече може спокойно да слагате и останалата мазнина - олио, или изцяло зехтин, но не наведнъж, а пак на порции, но вече по-големи. През цялото време стривате с хаванчето.

Сокът от лимон добавете накрая и бъркайте енергично.

Това е техниката, ползвана от испанците, още от далечни стари времена. Не е трудно, но се изисква време и доста бъркане.

Резултатът обаче компенсира всяко положено усилие.

Готовото автентичното Айоли можете да съхранявате до повече от седмица в хладилник и да добавяте от соса към вашите печива или мезета. Тъй като в него няма сурово яйце, това му е предимството пред другото лесно айоли с яйце - съхранява се за много повече време.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: