Начин на приготвяне
Загрейте фурната на 150 градуса. Разбийте за 2-3 минути с миксер белтъците с щипка захар. Прибавете ванилиите и нишестето и увеличете скоростта на миксера на максимално. Лъжица по лъжица добавяйте захарта и продължавайте да разбивате.
Целта е да се получи лепкав и гъст крем, който не бива да се стича при обръщането на купата с дъното нагоре. Покрийте с хартия за печене голяма правоъгълна тава. Начертават се 2 кръга, които имат диаметър 20 см (по диагонал, за да могат да се съберат в тавата). Обърнете хартията с очертаната част отдолу. Изсипете белтъчната смес в кръговете.
Другият вариант е да я шприцовате така, че да може да запълни кръговете. По края на единия кръг се очертава борд с височина 1-1.5 см (за да може да събере отгоре повече плодове и сметана). Сложете тавата в загрятата фурна и намалете градусите на 90 градуса. Печете около 120 минути.
Когато блатовете се побутнат леко, те трябва да се твърди и да се местят по хартията. Изключете фурната и ги оставете да изстинат напълно. Разбийте сметаната до получаване на твърди връхчета и към нея добавете заквасената сметана и захарта.
Разбъркайте отново, но с шпатула или лъжица. Върху подходящ поднос поставете единия блат. Намажете с част от сметаните и отгоре подредете част от ситно нарязаните ягоди.
Поставете втория целувчен блат и притиснете, за да може плътно да прилегне върху ягодите и сметаната. Отгоре разпределете останалата сметана, украсете с другите ягоди и вашата торта Павлова е готова.
Коментари