Начин на приготвяне
В касерола сипваме 600 мл прясно мляко. Добавяме вътрешността на шушулка ванилия.
В напълно суха купа слагаме 4 белтъка (жълтъците запазваме) и 50 г кристална захар. Разбиваме с миксер до твърди връхчета.
Млякото загряваме. Намаляваме котлона на 4 (от 6) и когато започне да ври, със супена лъжица взимаме от сместа с белтъците и с помощта на друга лъжица заглаждаме.
Слагаме ги внимателно в млякото да се пошират за една минута от страна (обръщаме ги внимателно с лъжица). Изваждаме и ги оставяме в чиния да се охладят.
За крема:
Прецеждаме млякото (това в което поширахме белтъците) в касарола. Добавяме 160 г захар. В купичка слагаме 4 жълтъка и 2 с.л. царевично нишесте.
Разбъркваме добре и добавяме към топлото мляко. Добавяме и щипка шафран. Варим до сгъстяване на крема, като бъркаме непрекъснато.
Махаме от котлона и добавяме 50 г краве масло. Разбъркваме и изсипваме яйчния крем в купа. Покриваме със стреч фолио, за да не хване коричка.
За карамела:
В касарола слагаме 5 с.л. захар и 1 с.л. вода. Оставяме захарта да се карамелизира.
Сервираме в чиния, като първо слагаме крема, отгоре поставяме островчетата. Поливаме ги с карамела. Декорираме ретро десерта с печени филирани бадеми и листенца изсушена роза.
Десертът Плаващи острови е невероятно вкусен.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа, предизвикателство от MasterChef