Начин на приготвяне
В тиган задушаваме 4 големи стръка праз лук и 500 г спанак, нарязани на ситно с щипка сол. Отделяме 2 с.л. за соса.
В купа слагаме 400 г кисело мляко, добавяме 1 ч.л. сода бикарбонат, разбъркваме и изчакваме да шупне.
Добавяме 5 яйца, разбити леко с вилица. Разбъркваме добре.
Взимаме две кори (ако са от тънките), поръсваме с олио и намазваме навсякъде равномерно с яйчената смес. Добавяме от праз лука и спанака, натрошаваме сирене и навиваме.
Подреждаме баничките със спанак - най-добре в правоъгълна тава, предварително намазана с олио. Намазваме ги с олио и останалата смес. Печем на 170 градуса за 35-40 минути.
Сервираме баничките със спанак, праз лук и сирене в печена кора със сос с кисело мляко и печени чери домати.
За кората:
Разрязваме на половина една кора за баница. Поставяме парчетата на решетката на фурната, така че да висят надолу. Печем на 150 градуса за 10-15 минути. Наблюдавайте.
Махаме ги внимателно, защото са страшно чупливи. Начупваме краищата хаотично, но внимаваме да не се счупи цялата кора.
За соса:
В блендер слагаме от задушените лук и спанак. Добавяме малко зехтин и смиламе. Смесваме с кисело мляко 10%.
Източник: Maia Ivanova - Кулинарна Мрежа