Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сладкиш с мак и жълт пълнеж

Сладкиш с мак и жълт пълнеж

LenkaLenka
Мастър Шеф
5451102k992
Sandra Palikarov
Преведена от
Sandra Palikarov
Сладкиш с мак и жълт пълнеж
Снимка: Lenka
1 / 2
19/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
80 мин.
Порции
6
"Не забравяйте да се похвалите със снимка, когато е готов сладкишът ви с мак и пълнеж. Уникален десерт!"

Необходими Продукти

  • белтъци - 5 бр.
  • захар - 5 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • бакпулвер - 10 г
  • мак - 150 г
  • За пълнежа
  • яйчни жълтъци - 5 бр.
  • ванилов пудинг - 20 г
  • мляко - 600 мл
  • масло - 150 г
  • лимонова кора - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този сладкиш с мак е страхотен, когато искате да направите нещо бързо, нещо сладко, но всъщност не искате да отидете до магазина.

Най-често винаги разполагаме с повечето съставки в къщата. Ще започнем да правим сладкиша без брашно от кори по стандарт.

Ще приготвим два различни съда. Разбийте яйцата и отделете жълтъците и белтъците в две подготвени купи.

С помощта на миксер бавно започнете да разбивате белтъците, като от време на време добавяте захарта. Разбийте белтъците и захарта, докато сместа стане твърда като разбита сметана.

Добавете супена лъжица брашно и продължете да бъркате с миксера. Веднага след брашното добавете бакпулвера и продължете да бъркате. След това изсипете маковото семе и този път не бъркайте с миксер, а вземете кухненски робот и смесете маковото семе с белтъците, докато се смесят равномерно.

За този сладкиш можете да използвате форма 20 х 30 см или кръгла тава за торти 25 см. Имате и два варианта за изпичане на корите, защото от тази смес трябва да направим две кори.

Първият вариант е сместа да се раздели на две части и да се изпечете корите в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути или да се изпече цялата смес наведнъж в предварително загрята фурна на 180°C за 20 минути и след това да се нареже на половината.

Направете така, както е по-лесно за вас. На мен ми беше по-лесно да изпека две поотделно. Който и начин да изберете, поставете хартия за печене върху тавата и изпечете корите до желаните размери и време.

Докато нашите кори се пекат, започваме да подготвяме пълнежа. Сложете млякото в средно голяма тенджера на слаб огън да заври. От 600 мл мляко ще сложим 500 мл в тенджерата за готвене.

Докато изчакваме млякото да заври, започваме да разбъркваме яйчния жълтък, който оставихме във втората купа от началото на текста. Разбийте жълтъците с миксер, като от време на време добавяте захар, разбивайте докато получите белезникава смес.

Поставяме ваниловия пудинг в специална купа (можете също да опитате пудинг със сладка заквасена сметана, той дава отлична нотка). Останалото мляко, по-точно 100 мл, изсипете върху пудинга в купата. Разбъркайте всичко, за да разбиете бучките от пудинга.

Бавно изсипете сместа с пудинга в жълтъците и започнете отново да бъркате с миксера. Когато млякото е завряло, добавете разбърканата смес от жълтъците и пудинга. Намалете силата на котлона (ако плотът ви е 1-9, намалявате температурата до 4) и започнете бързо да бъркате с кухненски робот, за да не загори сместа. Разбъркайте 7-8 минути. Изчакайте пълнежа да се охлади.

Докато пълнежът се охлажда, разбийте маслото с лимоновата кора. Добавете разбитото масло към охладения пълнеж, след което продължете да бъркате отново, за да се разбият всички бучки.

Започнете да пълните кората. Поставете кората в кръгла дълбока тава, след това изсипете пълнежа, след това отново сложете кора, след това отново плънката. Украсете последния слой от пълнежа, както вие желаете.

Поставете сладкиша с крем в хладилника да престои известно време и след това можете да се насладите на този вкусен и освежаващ десерт.

Да ви е сладко !

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: