Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата със захарта до побеляване. Прибавяме лимонадата и олиото и разбиваме. Добавяме амонячната сода и ванилийките.
Бакпулвера смесваме с брашното. Прибавяме по малко от брашното и бъркаме.
Готовата смес разделяме на три еднакви части. Едната оцветяваме с какаото, а другите две остават жълти.
Вземаме форма за торта 24 см. Застиламе с хартия за печене и изсипваме една от смесите.
Печем в загрята на 180°C фурна до порозовяване и до суха клечка.
Така изпичаме трите блата поотделно.
Приготвяме обикновения крем за торта по следния начин:
Във 200 мл от прясното мляко разбиваме брашното. Прибавяме жълтъците и разбиваме до хомогенна смес. Останалото мляко сипваме в касерола заедно със захарта.
Поставяме на котлона и разбъркваме, да се разтопи захарта. Отстраняваме от котлона и охлаждаме малко. Изсипваме постепенно разбитото брашно към млякото и бъркаме.
Връщаме на котлона и варим с непрекъснато бъркане, докато кремът се сгъсти. Прибавяме ванилийките и кравето масло.
Вземаме подходящ поднос и започваме да подреждаме бабината торта. Слагаме жълтия блат и сиропираме със сока от компота. Мажем с млечния крем.
Поставяме какаовия блат и сиропираме и него. Пак мажем с крем. Поставяме третия блат. Сиропирваме. Мажем с крем.
Намазваме обикновената торта с крем и отстрани.
Посипваме с едро смлени орехи. По желание може да настържем шоколад отгоре на любимата бабината торта с три блата.