Медена торта с 8 блата

ВалерияВалерия
Мастър Шеф
2283k5803k1
Медена торта с 8 блата
Снимка: Валерия
1 / 6
29/05/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
110 мин.
Порции
12
"Нежна медена торта с цели 8 блата - ето как се приготвя стъпка по стъпка"

Необходими Продукти

  • За крема
  • прясно мляко - 1.5 л /сварено/
  • жълтъци - 3 бр.
  • захар - 400 г
  • брашно - 160 г
  • масло - 125 г
  • За блатовете
  • яйца - 2 бр, М размер
  • захар - 1/2 ч.ч. или 130 г
  • масло - 25 г, разтопено
  • мед - 50 г
  • какао - 1 ч.л. (7 г)
  • хлябна сода - 1 ч.л. (10 г)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Най-важно за тази торта е кремът и блатовете да са напълно студени. Затова се започва с крема.

За крема:

Жълтъците, захарта и брашното се разбиват с част от млякото. Добавя се останалото мляко и се слага на котлона. Бърка се, докато се сгъсти.

Като се свали от котлона, се прибавя маслото и се бърка, докато се разтопи. Готовият крем се оставя да изстине.

Съвет: сложете съда с крема в друг съд със студена вода и от време на време бъркайте. Така изстива по-бързо.

Приготвяне на блатовете:

Сложете всички продукти в тенджерка или купа. Разбийте с миксер за кратко.

Поставете съда в друга тенджера, която предварително сте сложили на котлона с вода да ври. Сместа се вари на водна баня за около 5 минути, трябва да увеличи обема си почти два пъти.

Когато е готова, сместа се сваля от котлона. Веднага се прибавя 250 г брашно. Бърка се с дървена шпатула. Става много лепкаво тесто. Добавяте още малко брашно. Набрашнявате си ръцете и почвате да замесвате. В началото ще ви залепва много. Добавете още брашно. Изсипва се на плота и се доомесва. Трябва да се получи еластично тесто.

Тестото се дели на 8 питки. За целта аз си измервам първо цялото тесто и после деля на 8.

Оставете питките малко да изстинат. През това време включете фурната на 180 градуса. Пригответе си една или две тави с хартия за печене. Аз ползвам две, защото, докато се пече единият блат, разточвам другия и го слагам във втората тава. Ползва се една и съща хартия за всички блатове. Няма нужда всеки път да слагате нова. Размерът на тавата няма никакво значение. Трябва да се хваща вътре. Избирам по-голяма тава, защото ми е по-лесно с поставянето.

Следва разточването на блата. Вземате една топка. Набрашнявате от двете страни и разточвате. От време на време обръщайте блата и слагайте брашно. За да ми са точни по размер корите, си помагам с подложката за месене. Накрая с пръсти дооформям блата по линията на кръга. Избрах блатовете да са 25 см. Преди нямах силиконова подложка. Тогава разточвах блатовете и после с тава, купа, капак или ринг ги изрязвах.

Блатовете се пекат на 180 градуса за 5-6 минути. Но това зависи и от фурната. Всеки блат се оставя първо да изстине на равна повърхност, после се прибавя при другите. В началото блатовете са меки, като изстинат стават твърди.

Следва реденето на медената торта. Блат, крем, блат, крем и така до края. Аз я поръсвам с орехи. Тортата се прибира в хладилника за една нощ. Колкото повече стои, по-хубава става.

Източник : Вкусни рецепти с Валерия

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Зорница Христова Михова
Зорница Христова Михова
Чудесна!
30.05.2022 06:52
2
Admin
Admin
хубава и подробна рецепта, браво
29.05.2022 18:39
1
1
Покажи всички подкоментари