Начин на приготвяне
За тестото:
В подходящ съд смесете хладката вода, раздробената мая, солта и маста, след това постепенно добавяйте брашното и замесете тесто.
Покрийте с чиста кухненска кърпа и оставете да престои 25 минути на топло място.
След това замесете тестото за мекици на набрашнена работна повърхност и с точилка го разточете в по-голям кръг.
Загрейте една супена лъжица мас и покрийте кората.
Завийте на руло и нарежете на 7 парчета. Увийте краищата на всяко парче и оставете да престоят 15 минути.
След това се разделя с точилка в кръг с големината на тиган за пържене.
Пържете вкусните мекици на загрята мазнина до златисто кафяво от двете страни.
Изхвърлете върху кухненска хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
Съвет: Сервирайте сръбските мекици със сирене, кисело мляко, айвар или като сладък вариант със сладко, мармалад.