Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Кюфтета»Кюфтета с ориз в доматено сметанов сос на тиган

Кюфтета с ориз в доматено сметанов сос на тиган

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Кюфтета с ориз в доматено сметанов сос на тиган2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Смело можем да кажем, че това са най-вкусните кюфтета със сос, а ние сме опитвали много"

Необходими Продукти

  • за соса
  • олио - 4 с.л.
  • лук - 1 глава
  • чесън - 3 скилидки
  • доматено пюре - 3 с.л.
  • брашно - 1 с.л.
  • заквасена сметана - 100 г
  • вода - 500 мл
  • копър - 4 стръка
  • черен пипер
  • сол - на вкус
  • за кюфтетата
  • кайма - 500 г
  • ориз - 100 г
  • хмели сунели - 2 щипки
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус (ако е нужно)
  • яйце - 1 бр.
  • магданоз - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За соса нарежете лука на ситно и го прибавете в тигана с олиото, запържете на умерен огън до лек златист цвят.

Прибавете доматеното пюре и ситно нарязаните скилидки чесън, запържете за 1-2 минути.

Прибавете брашното и веднага сипете водата, в която сте разтворили заквасената сметана, посолете и поръсете с черен пипер на вкус и ситно нарязания копър, разбъркайте.

За кюфтетата а кайма и ориз поставете каймата в купа и добавете сол (ако е нужно), хмели сунели, черен пипер на вкус и яйцето, разбъркайте.

Прибавете добре измития и прецеден ориз, замесете сместа за кюфтетата до еднородна смес.

От каймата оформете 10 броя кюфтета еднакви по големина. Потопете оформените кюфтета в соса, покрийте тигана с капак и варите на слаб огън за 30 минути.

Трийсет минути са достатъчни, за да се сварят напълно оризът и каймата, а доматеният сос става плътен. Поръсете отгоре най-вкусните кюфтета в сос със ситно нарязан магданоз и сервирайте веднага.

Идеална гарнитура към тях са картофено пюре или цели варени картофи, печени зеленчуци или варен ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: