Начин на приготвяне
За соса нарежете лука на ситно и го прибавете в тигана с олиото, запържете на умерен огън до лек златист цвят.
Прибавете доматеното пюре и ситно нарязаните скилидки чесън, запържете за 1-2 минути.
Прибавете брашното и веднага сипете водата, в която сте разтворили заквасената сметана, посолете и поръсете с черен пипер на вкус и ситно нарязания копър, разбъркайте.
За кюфтетата а кайма и ориз поставете каймата в купа и добавете сол (ако е нужно), хмели сунели, черен пипер на вкус и яйцето, разбъркайте.
Прибавете добре измития и прецеден ориз, замесете сместа за кюфтетата до еднородна смес.
От каймата оформете 10 броя кюфтета еднакви по големина. Потопете оформените кюфтета в соса, покрийте тигана с капак и варите на слаб огън за 30 минути.
Трийсет минути са достатъчни, за да се сварят напълно оризът и каймата, а доматеният сос става плътен. Поръсете отгоре най-вкусните кюфтета в сос със ситно нарязан магданоз и сервирайте веднага.
Идеална гарнитура към тях са картофено пюре или цели варени картофи, печени зеленчуци или варен ориз.