Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Бутер тесто»Бутерки»Бутер хапки с миди и зеленчуци

Бутер хапки с миди и зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Бутер хапки с миди и зеленчуци7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
18
"Посрещнете още от вратата вашите гости с тези специални бутер хапки с миди и зеленчуци"

Необходими Продукти

  • бутертесто - 230 г
  • миди - около 20 бр. черни
  • шалот - 2 бр.
  • краве масло - 20 г
  • зехтин - 1 с.л.
  • бяло вино - 150 мл
  • моркови - 2 бр. средни/малки
  • тиквичка - 100 г
  • шафран - 2 щипки, на прах
  • сметана - 120 г готварска
  • бял пипер - 2 щипки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

От тънък лист добре охладено бутертесто изрежете малки правоъгълничета с големина на една хапка. Имайте предвид и че при печенето ще се свият и смалят още малко, но ще бухнат.

Подредете в две тави на малко разстояние едно от друго листчетата и ги изпечете за 10-15 минути или до лек златист загар. Фурната да е предварително загрята на 180 °C.

Нарежете на малки и тънки пръчици морковите и тиквичката, без да я белите.

Лука шалот направете на тънки полумесеци и сложете в маслото и зехтина с щипка сол на умерен/слаб огън за 5 минути или докато омекне.

Увеличете малко огъня и добавете морковите, а когато и те започнат да омекват, сложете тиквичките.

Сипете виното и редуцирайте на по-силен огън.

Овкусете зеленчуците с шафрана, бял пипер и още малко сол, а накрая добавете сметаната. При добавяне на сметаната трябва отново да намалите огъня, за да не се пресече и така да разбърквате 2-3 минути или до сгъстяване.

Мидите може да използвате готови бланширани ядки и да ги прибавите към омекналите зеленчуци в сметана, но може и да си ги приготвите пресни на пара в тиган с малко зехтин и вино. Ако изберете втория вариант, то щом се отворят, ги извадете и отделете от черупките, след което добавете към морковите и тиквичките.

Хапките от бутертесто срежете през средата надлъжно. В основата на всяка половинка поставяйте от плънката и отгоре за капаче захлупвайте с другата половина.

Подредете бутер хапките върху поднос и сервирайте на вашите гости.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: