Начин на приготвяне
За тестото угасете амонячната сода в киселото мляко и оставете да шупне. Разбийте яйцата и белтъка със захарта и ванилията и към тях сипете олиото и шупналото мляко.
Добавете брашното с бакпулвера и замесете гладко, нелепнещо тесто. Ако е нужно си поръсвайте брашно допълнително, колкото поеме.
Разделете тестото на две части и всяка разточете на тънка кора. Намажете я с олио и нарежете на дълги ленти с дебелина 1 см.
Увийте всяка лента върху намазнена алуминиева формичка за фунийка, така че да се застъпва леко.
Подредете фунийките в две тави покрити с хартия за печене и изпечете на 180 градуса докато почервенеят - около 20 минути.
Докато са топли извадете внимателно от формите.
Пригответе кокосовия крем, като загреете млякото, ванилията и захарта на умерен огън.
Когато захарта се разтопи сипете кокосовите стърготини (от фините).
Разбъркайте с телена бъркалка яйцата, жълтъка и брашното (ако е гъсто може да сипете малко мляко).
Налейте на тънка струйка към прясното мляко на котлона и бъркайте до сгъстяване около 10 минути при слаб/умерен огън (90-100 градуса).
Напълнете фунийките с горещия крем и отворите поръсете обилно с кокосови стърготини.
Оставете да престоят няколко часа или една нощ, за да омекнат хубаво.
Хапвайте с наслада от чудните фунийки с кокосов крем - спомен от детството!