Начин на приготвяне
Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Покрийте съда и оставете за около 10 минути, докато маята се активира.
Пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте, след което оформете кладенче.
Прибавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко тесто, което не лепи. Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито със стреч фолио. Оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си.
След това го премесете за кратко и разточете на провоъгълна кора с размери приблизително 40/30 см.
Намажете с меко масло и поръсете със сирене и кашкавал, предварително настъргани. Навийте на хлабаво руло и нарежете на 7-8 равни части.
Покрийте тава с хартия за печене и наредете сиренките на разстояние една от друга.
Притиснете ги леко с длан, за да се сплескат малко и с пръсти оформете малък борд. Оставете повторно да втасат за още 20 минути.
В купа смесете заквасената сметана и едно яйце. Разбъркайте добре.
Върху всяка сиренка сложете по една лъжица от тази смес.
Поръсете със семена по избор или чубрица и сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, докато добият лек загар.
Много вкусни и пухкави сиренки с лимец, подходящи за закуска на цялото семейство.
Добър апетит!