Начин на приготвяне
Разбивам яйцата в купа. Добавям олиото, прясното мляко, солта.
Пресявам брашно. В 1 ч.ч. от него си добавям сухата мая, разбърквам. Прибавям ч.ч. брашно към течните съставки и разбърквам. Постепенно прибавям още, докато се получи меко тесто.
Доомесвам го върху набрашнен плот. Разделям тестото на неголеми топки и ги оставям покрити с кърпа да втасат на топло за 40 мин.
Правим сиренките според желата форма. Всяка топка я разточвам върху набрашнен плот и режа на 4 малки триъгълника.
В отделен съд си натрошаваме сиренето с помощта на вилица. В широката част слагам натрошено сирене с помощта на лъжица и навивам. Можем да ги разточим на правоъгълници, слагаме натрошено сирене и навиваме.
Подреждаме сиренките върху тава, застлана с хартия за печене. Разбиваме си жълтъка с прясното мляко и мажем с помощта на четка сиренките. Поръсваме със сусам. Печем в загрята фурна на 180 градуса.
Вадим ги, като се изпекат, подреждаме в подходящ съд, хапваме още топли с компот. Да ви е сладко!
Рецептата е от една книжка и е под името турски сиренки. Не пишеше дали трябва да втасват, след като ги оформим сиренките, но аз ги оставих 20 мин.