Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и Печива»Сиренки»Пухкави сиренки с лимец

Пухкави сиренки с лимец

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Пухкави сиренки с лимец
Снимка: Росица Петрова
1 / 5
30/05/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Цялото семейство ще може да си хапне от тези пухкави сиренки с лимец"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • брашно от лимец - 420 г
  • мая - 2 ч.л. суха
  • прясно мляко - 150 мл
  • заквасена сметана - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • олио - 3 с.л.
  • плънка
  • сирене - 100 г
  • кашкавал - 100 г
  • масло - 40 г меко
  • за намазване
  • заквасена сметана - 50 г
  • яйца - 1 бр.
  • семена - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко прясното мляко и разтворете в него маята и захарта. Покрийте съда и оставете за около 10 минути, докато маята се активира.

Пресейте брашното, прибавете солта и разбъркайте, след което оформете кладенче.

Прибавете към брашното всички продукти за тестото и замесете меко тесто, което не лепи. Намажете го с малко олио и поставете в купа, покрито със стреч фолио. Оставете да втаса за около половин час, докато удвои обема си.

След това го премесете за кратко и разточете на провоъгълна кора с размери приблизително 40/30 см.

Намажете с меко масло и поръсете със сирене и кашкавал, предварително настъргани. Навийте на хлабаво руло и нарежете на 7-8 равни части.

Покрийте тава с хартия за печене и наредете сиренките на разстояние една от друга.

Притиснете ги леко с длан, за да се сплескат малко и с пръсти оформете малък борд. Оставете повторно да втасат за още 20 минути.

В купа смесете заквасената сметана и едно яйце. Разбъркайте добре.

Върху всяка сиренка сложете по една лъжица от тази смес.

Поръсете със семена по избор или чубрица и сложете да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 20 минути, докато добият лек загар.

Много вкусни и пухкави сиренки с лимец, подходящи за закуска на цялото семейство.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: