Начин на приготвяне
Картофките, ако са дребни, не ги белете, а само ги измийте хубаво под течаща вода с грубата страна на гъбата и ги оставете цели. Ако са от по-едрите, ги обелете и нарежете на четвъртини.
Пилешките бутчета се почистват, измиват и се изцеждат. Посоляват се със сол, черен пипер, риган и кимион.
Картфите се прехвърлят в тавичка за печене. Посоляват се на вкус, поръсват се с черен пипер, едросмляна морска сол, риган, сока от 1 лимон и няколко супени лъжици зехтин.
Разбъркват се хубаво картофките, за да се овкусят и се разстилат по дъното на тавичката равномерно. Добавят се и пилешките бутчета, като им се прави гнезденце в картофите.
Налива се малко вода, колкото да покрие картофките до половината.
Пекат се в предварително затоплена фурна на 200 градуса, докато водата в тавичката се изпари, печените картофи останат само на мазнина и бутчетата придобият златисто-кафяв цвят.
Сервират се веднага, по желание поръсени обилно с магданоз или копър.
И да не забравите узото!
Пресните картофи по гръцки с пилешко месо са много вкусни!