Начин на приготвяне
Копривата и спанакът (или други зелении) се измиват.
Спанакът се накъсва.
Копривата се попарва във вряща вода за няколко минути. Когато е готова, се запазва част от водата, измива се копривата със студена вода и се отцежда добре.
Лукът и чесънът се нарязват на дребно.
Изцедената коприва се нарязва на ситно.
Гъбите се нарязват на не толкова дребно.
В сгорещено олио се запържват гъбите с лука. Към тях след това се добавя и чесънът.
Прибавя се по-нататък и копривата и около ½ ч.ч. от водата от копривата. Оставя се да заври и се слага и спанакът.
Слагат се подправките и постната манджа се оставя на слаб огън, докато се сготви всичко добре.
За непостен вариант на гозба с коприва и гъби след подправките се добавят 2-3 предварително добре разбити яйца и малко натрошено сирене.
Консумира се и топло, и студено, самостоятелно или сервирано с 1 лъжица кисело мляко.