Начин на приготвяне
Измийте смокините, обелете ги и ги залейте с вода, добавете лимонтузуто (сипете вода колкото да покрие смокините). Оставете ги за десетина минути. След това ги оставете да се отцедят.
За сиропа: В тенджера сипете захарта, долейте 200 мл вода и варете на умерен огън. Когато се сгъсти (но не много), добавете смокините и гответе, докато сладкото от смокини придобие консистенцията на мед.
Преди края на готвенето сложете ваниловата захар и половината лимон, нарязан на шайби. Оставете плодовото сладко да поври още 5 минути.
Сипете горещото сладко в измити и стерилизирани буркани и ги затворете. Обърнете с капачките надолу (за 10 минути и ги върнете в изходна позиция), съхранявайте на тъмно.
Със сладко от смокини с лимонтузу гарнирайте любимите си тиганички, гофрети и бухтички.