Начин на приготвяне
За нашата зеленчукова запеканка тиквичката и патладжанът се обелват и нарязват на колелца, не много тънки. Поръсват се със сол и се оставят настрана.
Лукът се нарязва на кубчета, а чесънът се наситнява.
Запържват се в сгорещено олио с подправките. Разбърква се често, докато лукът стане прозрачен и поомекне. Когато е готов, се сваля от котлона.
В кръгла тава се разпределя лукът равномерно за основа.
Доматите се нарязват на колелца.
Патладжаните и тиквичките се подсушават леко и заедно с доматите се нареждат в тавата от вън навътре, като се редуват домат, тиквичка, патладжан и така до изчерпване на количествата. Правим редена запеканка, напомняща рататуй.
Галетата се смесва в купичка с подправките и се заливат с разтопения маргарин. Разбърква се добре, за да се навлажни всичката галета. Поръсва се върху зеленчуците.
Запеканката се пече в предварително загрята фурна на 220 градуса около 20 - 30 минути или до златист загар и готовност на печените зеленчуци.
По желание към Запеканка с тиквички и сини домати може да се сервира веган майонеза.